EMAC

EINDHOVENSE MOTOR en AUTOMOBIEL CLUB

Welkom op de website van de Eindhovense Motor en Automobiel Club

De 15e vierlandenrit

1972

21 en 22 mei

Vol goede moed werd begonnen aan de vijftiende Vierlandenrit, hetgeen eigenlijk als een klein jubileum werd gezien. Het onvermoeibare duo Van Ojen -Van Eerd begon al tijdig met het uitzetten. Op vrijdagmorgen werd om 6 uur vertrokken vanuit Eindhoven, en ze brachten het de eerste dag tot in Cetturu/Tavigny vlak voor de Luxemburgse grens, waar in La Truite d'Argent werd overnacht. Hier zou tijdens de rit ook de eerste dag de vaste rustcontrole zijn. De tweede dag werd incl. het uitzetten van de sportklasse Schweich bereikt, waar de tweede overnachting was bij Junges. Zondag werd via Losheim naar België uitgezet, en na een overnachting in België werd op maandag het laatste traject en de sportklasse uitgezet, zodat ze na vier dagen met een kostenpost van FL. 350,-- weer thuis waren.
De controle werd verricht door Frans Klaassen en Gerard van Wanrooij, uiteraard in de auto van Johan van Ojen. Voor de tourklasse had de rit de eerste dag een lengte van 390.75 km en de tweede dag 345.21 km., totaal 736 km. Voor de sportklasse was dat respectievelijk 445.95 km. en 398.34 km. dus totaal 844.27 km.
De eerste vaste tijdcontrole was in Brasserie de la Gare in Amay en zoals gezegd was de vaste rustcontrole bij Mme Nelly Baard in La Truite d'Argent in Cetturu/Tavigny. De tweede vaste tijdcontrole was bij Zenners in Brandenbourg. Uiteraard was de finish bij Junges in Schweich, maar door een afsluiting van een gedeelte van de Madellstrasse bij het vervallen benzinestation op de hoek van de Markus Konderstrasse en de B 49.

De tweede dag was de eerste vaste tijdcontrole in Gasthof Thelen in Hersdorf. De vaste rustcontrole was voor de eerste keer bij Balter in Losheim waar voor DM. 7,-- Soep, Schweinebraten met frites en groenten werd geserveerd. In Büllingen was het met Pinksteren communiefeest, en al vroeg in het jaar hadden ze ons gevraagd of de traditie nog werd voortgezet. Het was een mooie gelegenheid om te veranderen van middagpauze. Het kalven van die koe in 1971 had daar niets mee te maken. We zullen u in het vervolg de details van het "buitengebeuren" besparen, want nu nog werd gevraagd of het een stierkalf was. Of de voorzitter dat nog wist?
Als controleposten waren dit jaar Fred Gofers, Jan Teunisse, Frans v.d. Meeren, Wim van Hout, Jan Siepel, Tinie Swinkels, Jos Swinkels, Wil van Eerd met familie, Harry Schellekens, Wim Schuurman, Cor Hegge, Cor Scheepers, Willy en Wim Swinkels, Jan Nouwens, Van Dam, Annie Jansen, de zonen Van Ojen, Johan van Ojen (de laatste post) en Gerard van Wanrooij, die de finish deed.
Er waren 228 tweepersoons, 4 vierpersoons, 57 eenpersoons en 22 driepersoons kamers gereserveerd. Met de organisatie mee beschikten we over 584 slaapplaatsen.
Er waren 48 inschrijvers, die niet hadden gereserveerd.
Het totaal aantal deelnemers bedroeg 268, waarvan slechts 3 motoren, die met 227 auto's de toerklasse maakten, en 38 auto's in de sportklasse. Winnaar werd in de Toerklasse auto's Wim v.d. Heijden uit Veldhoven met 5 strafpunten, bij de motoren G. van Nes uit Amstelveen met 53 strafpunten. In de Sportklasse waren alleen maar auto's en was de winnaar Jos Peters uit Helmond met 41 strafpunten. Mac Mierlo was de club met het hoogste aantal deelnemers, gevolgd door Hilversum. Mevrouw Vink uit Wijk bij Duurstede won de damesequipe-prijs en het best geklasseerd Emac-lid was in de sportklasse Jan Verdijsseldonk en Wim v.d. Heijden in de toerklasse. Theo Leenen kreeg de onderscheiding voor 10 jaar deelnemer.
Johan van Ojen werd tijdens de rit vergezeld door Fons Verscheuren, en Martien van Eerd werd gereden door Gerard van Wanrooij, terwijl Frans Klaassen ene v.d. Linden als chauffeur had.
Frans Klaassen had voor deze jubileumrit een speciaal ontwerp gemaakt, dat in zwart - wit op een bruine tegel werd afgedrukt.
Op 18 mei (drie dagen voor de rit) werden de slaapplaatsen in Losheim afgehaald.
De start van de rit vond plaats op de Woenselsemarkt en de prijsuitreiking werd gehouden op zaterdag 12 juni in zaal "Edelweiss" aan de Woenselsemarkt. De rekenkamer was gevestigd op Generaal van Dedemlaan 8o, waar door een foutje in de berekening van tevoren heel wat protesten binnenkwamen, die bij de einduitslag echter via de computer automatisch hersteld werden Gerard van Wanrooij had weer voor FL. 1530,-- advertenties voor routebeschrijving en inlichtingenboekje gezorgd.