EMAC

EINDHOVENSE MOTOR en AUTOMOBIEL CLUB

Welkom op de website van de Eindhovense Motor en Automobiel Club

De 53e vierlandenrit

2010

 Een woord van de organisatie

 

 

Na 52 jaar start in Eindhoven was het vertrek in dit 53e jaar vanuit Altweerterheide onder Weert.

Reeds jaren werden de uitzetters geconfronteerd met het feit dat er steeds meer omrijdingen nodig waren om “lastige” plekken in de route te vermijden. Dat zijn oprukkende woongebieden, voor verkeer afgesloten wegen, drukker wordende toeristische omgevingen en intensieve fietsroutes. Van oudsher liggen Eindhoven en Schweich eigenlijk al iets te ver van elkaar om royaal met kilometers om te gaan en zo een leuke route te construeren. De beide plaatsen naar elkaar toebrengen wordt wat moeilijk dus werd al jaren gedacht aan een start en finish die een stuk zuidelijker dan Eindhoven zouden zijn gelegen.


Dit jaar hebben we de nodige redenen, die ons tot nu toe hebben weerhouden, opzij gezet en de stap genomen. Hoewel de mogelijkheden met het voordeel van een 30-tal kilometers niet spectaculair zijn konden we dit jaar wel wat andere stukjes bereiken. Zo konden we het gebied ten zuiden van de Moezel aan doen, zonder dat de rit er langer door werd.Daarnaast bleek de locatie “Schuttershoeve” de ruimte en rust te geven die we in ons verstedelijkte Eindhoven nergens meer kunnen vinden.

Na twee jaar regen leken ons de weergoden dit jaar met een beetje geluk goed gezind. Het weer van zaterdag was in ieder geval wat we verwachten voor een mooie rit. De regen die men toch meende te moeten voorspellen bereikte Nederland al in de loop van de middag. De deelnemers aan de Vierlandenrit waren al uitgebreid aan hun gezellige avond bezig alvorens de eerste regendruppels Schweich bereikten.De zondag die, volgens de weersdeskundigen, ons de gehele dag van bakken regen zou voorzien bleek toch wat milder gestemd. Het viel door de bank genomen per saldo mee, maar na het genieten van zaterdag was het toch weer wennen.

Natuurlijk blijven er negatieve uitzonderingen die door onbeschoft (rij)gedrag proberen de rit in diskrediet te brengen, maar die waren dit jaar zodanig in de minderheid, dat we als organisatie mogen stellen dat de deelnemers zich goed en sportief hebben gedragen. Er bereikten ons nauwelijks klachten, noch van deelnemers, noch van controleposten. Bovendien bleven we dit jaar, op de gebruikelijke schuivers van motoren na, gespaard van ongevallen. Gezien de kwaliteit van de wegen na deze winter (of was het toch van vorige winters?) is dat toch een geluk te noemen. De talloze plekken van wegonderhoud hadden we vooraf weten te omzeilen, zodat we met nog slechts enkele kleine omleidingen werden geconfronteerd.

Alles bij elkaar een rit waar we weer met voldoening op kunnen terugkijken, niet alleen als organisatie, maar ook, zoals wij uit de diverse reacties begrepen, als deelnemer. Wij zullen er dan ook, na de nodige evaluaties, weer onze schouders onder gaan zetten om volgend jaar voor de 54e maal een rit in elkaar te zetten, die de deelnemers weer met plezier aan de start kan doen verschijnen.

De organisatie